Kérdések

Hogyan zajlik egy kezelés és mennyi időt vesz igénybe?

A craniosacralis (ejtsd. kranioszakrális) kezelés ruhában, kényelmesen fekve történik a kezelőágyon. A kezelés elején a terapeuta gyengéden a páciens testének különböző pontjaira helyezve a kezét megfigyeli annak craniosacralis ritmusát. Ezt követően főként a koponyán (cranium) és a keresztcsonton (sacrum) végez finom mikromanipulációt, rendkívül apró és gyengéd mozdulatokkal korrigálja a koponyacsontok mikromozgásait, meghatározza, majd elhárítja a kötőszövetek szabad mozgásának, az agyi-gerincvelői folyadék szabad áramlásának akadályait, hatást gyakorolva ezzel a test egyéb rendszereire.
Egy kezelés kb 45-50 perc, gyerekeknél esetleg kevesebb. Az első alkalommal 15-30 perccel több időt kell rászánni.

Milyen betegségek, problémák esetén segíthet a craniosacralis terápia?

A craniosacralis terápia különböző szinteken működik, és a test különböző rendszereit befolyásolja. Hatást gyakorol a csont- és izomrendszerre, az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a különböző szervekre, a kötőszövetekre, a testnedvekre és a test energiarendszerére is.
A terápia felhasználási lehetősége ennélfogva igen széleskörű. Íme néhány olyan betegség, probléma, amelyek esetén a craniosacralis terápia hatékony lehet:

Fejfájás, migrén, álmatlanság, idegfájdalmak
Krónikus nyak- és hátfájdalom, állandó fájdalom bárhol a testben
Krónikus fáradtság, kimerültség
Stressz, feszültség, érzelmi nehézségek, depresszió
Motoros koordináció zavara
Ortopédiai problémák, gerincbetegségek
Fogászati és állkapocs-ízületi problémák
Baleseti agyi és gerincvelői sérülések
Műtét utáni működési zavarok
Emésztési zavarok, menstruációs problémák
Terhesség alatti és azt követő problémák, pl. depresszió, adhaesio (letapadá)
Szülési trauma
Csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, kólika, pylorus stenosis (gyomorkapu-szűkület), kancsalság, stb.
Gyermekkori zavarok, viselkedésproblémák, dühroham
Tanulási nehézségek, dyslexia, dyscalculia, öszpontosítás zavara
Hiperaktivitás
Autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP)
Bármilyen krónikus betegség legyengült állapot utóhatásai esetén

Mit fogok érezni a kezelés alatt?

A kezelés alatt legtöbben egy mélyen ellazult állapotba kerülnek, amelyhez a könnyedség és a nyugalom érzése társul. Sokan elalszanak kezelés közben. Mások az érzések széles skáláját, emlékképeket, fizikai érzéseket, pl. kellemes forróságot, lüktetést, bizsergést élnek át. Mivel a terápia maga nagyon gyengéd, ugyanakkor határozott és mélyreható mozdulatsorokból áll, mindenki, akit valaha craniosacralis terápiával kezeltek, könnyedségről, komfortérzetről és javuló általános közérzetről számolt be hosszú idővel a kezelés után is.

Hány kezelésre lesz szükségem?

A kezelések száma a páciens betegségétől, annak tüneteitől, és attól függ, milyen gyorsan reagál a szervezete. Általánosságban elmondható, hogy 3-7 kezelés jelentős hatást gyakorol a legtöbb ember egészségére, de sok esetben akár egyetlen kezelés is drasztikus eredményt hoz. A páciensek többsége rendszeresen, hetente-kéthetente 1 alkalommal jár kezelésre a teljes gyógyulás eléréséig, majd negyedévente visszajön egy ismétlő kezelésre, hogy fenntartsa az egységét. Krónikus betegségek esetén szükség lehet hosszú távú terápiára, melynek során a kezelések gyakorisága idővel csökken.

Alkalmazható-e a kezelés más gyógymódokkal egyidejűleg?

A craniosacralis terápia egy önálló kezelési módszer, de kombinálható más hagyományos és alternatív gyógymódokkal is.

Biztonságosan alkalmazható-e a craniosacralis terápia gyermekeknél?

Teljes mértékben. A gyengéd érintések, amelyeket a terapeuta alkalmaz, ezt a gyógymódot az egyik legbiztonságosabb módszerré teszik, amely nyugodtan alkalmazható csecsemőknél, kisgyermekeknél, időseknél, illetve akut fájdalommal járó állapotok esetén is.
Egy jólképzett terapeuta könnyen átsegítheti az újszülöttet a születés okozta traumán, és segítséget nyújthat a jövőbeni problémák megelőzésében is.
A terápia igen hatásos csecsemőknél pl. szopási nehézségek, kólika, alvászavarok kezelésében, gyermekkorban pl. krónikus fülgyulladás, asztma, hiperaktivitás és egyéb viselkedésproblémák, különböző félelmek, fóbiák, ágybavizelés, tanulási nehézségek, központi idegrendszeri sérülések, epilepszia, autizmus és sok más betegség esetén is.
Mivel a kezelés igen gyengéd, ez a gyermekekre megnyugtatóan hat és kellemes élményt jelent számukra.

Biztonságosan alkalmazható-e a craniosacralis terápia terhesség alatt?

A craniosacralis terápia nemcsak hogy biztonságos, hanem kifejezetten javasolt a terhesség alatt, mert kiegyensúlyozza az édesanya és a magzat idegrendszerét egyaránt, ösztönzi a lelki kötődést, amely egyébként a terhesség és a szülés alatti stressz és trauma hatására könnyen megszakadhat. A terhesség alatti kezelések során az édesanya kiegyensúlyozott craniosacralis rendszere a magzatnak is jelentős mértékben a javára válik.

Milyen esetekben nem alkalmazható a craniosacralis terápia?

A craniosacralis terápia nem alkalmazható olyan esetekben, amikor az intracranialis (koponyaüregi) nyomás változása instabilitást okozhat. Kontraindikációk tehát: akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, akut nyakcsigolyatörés, nyúltagyi hernializáció, Arnold-Chiari szindróma, akut agyhártyagyulladás.

Nincs semmi bajom. Nekem miért érdemes mégis kipróbálni a craniosacralis terápiát?

A terápia fontos szerepet játszik a megelőzésben is. Csökkenti a felgyülemlett stresszt, segít leküzdeni annak romboló hatásait olyan körülmények biztosításával, amelyekben az idegrendszer pihenni és regenerálódni tud. Fokozza a betegségekkel szembeni ellenállóképességet, erősíti az immunrendszert és serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait.
Bárki számára, akinek az életében jelen van a stressz, hasznos a craniosacralis terápia, amely segít egy mély nyugalmi állapot, a jó közérzet és a testi-lelki harmónia elérésében.
Mindenki, aki részt vett már valaha craniosacralis terápián, arról számol be, hogy kevésbé fáradékony, jobban alszik és ritkábban betegszik meg, még hosszú idővel a kezelés után is.

Érdekel a módszer, de szkeptikus vagyok. Hinnem kell benne ahhoz, hogy hatásos legyen?

Hasznos, ha a páciens nyitott a módszerre, de a terápia akkor is hatékony, ha nem hisznek benne

Honnan tudhatom, hogy a terapeuta megfelelően képzett?

A craniosacralis terápia kifejlesztése, Dr. John E. Upledger, amerikai orvos professzor nevéhez fűződik, aki 1985-ben létrehozta az Upledger Intézetet.
Az Upledger Intézetben végzett hallgatók nemzetközi jegyzéke megtalálható az “International Association of Helthcare Practitioners” honlapján.